Τι βλέπω μέσα σε μια κυψέλη; ,


Βασικά πράγματα.

Για τους φίλους που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν την ασχολία με την μελισσοκομία, θα προσπαθήσω να δείξω απλά με εικόνες, βασικά πράγματα που πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει κάποιος μέσα σε μια κυψέλη:
- Αφου καπνίσουμε το μελίσσι και ανοίξουμε το καπάκι της κυψέλης, βλέπουμε μέσα τα τελάρα όπου πάνω είναι χτισμένες οι κερήθρες και εκεί ζεί το σμήνος των μελισσών.


Η οικογένια.

Κάθε σμήνος έχει τις εργάτριες μέλισσες, τους κηφήνες και μία μοναδική βασίλισσα. Στην επόμενη φωτογραφία είναι μία βασίλισσα στο κέντρο και γύρω γύρω την περιτριγυρίζουν εργάτριες μέλισσες. Η διαφορά στο μέγεθος φαίνεται. Το μεγαλόσωμο έντομο με την μακρύτερη κοιλιά είναι η Βασίλισσα.


Kηφήνας

Στην επόμενη φωτογραφία αριστερά η χοντρή μέλισσα με την στρογγυλή κοιλιά είναι κηφήνας και οι δύο μικρότερες μέλισσες δεξιά όπως κοιτάτε είναι εργάτριες μέλισσες.


3 είδη

Οπως κοιτάτε την φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ εργάτριας, βασίλισσας και κηφήνα. Απο αριστερά είναι μια εργάτρια μέλισσα, στη μέση η Βασίλισσα η οποία εχει μεγαλύτερο μέγεθος και δεξια είναι ένας κηφήνας.


Γόνος

Στην κερήθρα αυτή βλέπετε σφραγισμένο γόνο μελισσών στο κέντρο της κερήθρας, πάνω απ το γόνο είναι σφραγισμένο μέλι και τα πορτοκαλί που φαίνονται μέσα στα κελιά κάτω απ τον γόνο είναι γύρη.


Τα σκουληκάκια

Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε σφραγισμένο γόνο και τα άσπρα σκουληκάκια που είναι ανοικτός γόνος ο οποίος δεν εχει ακόμα σφραγιστεί. Το μεγεθος απ τα σκουληκάκια είναι διαφορετικό γιατι έχουν διαφορετική ηλικία.


Γύρη με σφραγισμένο γόνο.

Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε στο κάτω μέρος τα κελιά που έχουν μέσα γύρη και στο επάνω μέρος υπάρχει σφραγισμένος γόνος.


Σφραγισμένος γόνος & Μέλι

Στην επωμενη κερήθρα βλέπουμε σφραγισμένο γόνο και στη πάνω μεριά του πλαισίου φαίνεται το αποθηκευμένο και σφραγισμένο μέλι.


Αυγά & Πολτός

Στην επόμενη κερήθρα βλέπουμε γόνο - νεαρές προνύμφες μελισσών και το άσπρο υγρό που φαίνεται μεσα στα κελιά των προνυμφών είναι ο πολτός με τον οποίο ταϊζονται οι προνύμφες. Το πορτοκαλί περιεχόμενο σε καποια κελιά είναι αποθηκευμένες γύρες.


Ασφράγιστο μέλι.

Ασφράγοστο μέλι αποθηκευμένο σε κελιά της κερύθρας.


Σφραγισμένο μέλι.

Όταν το μέλι "ωριμάσει" και χασει υγρασία οι μέλισσες το σφραγίζουν με κερί. Η επόμενη φωτογραφία είναι ένα τελάρο με σφραγισμένο μέλι.


Ασφράγιστο μαζί με σφραγισμένο μέλι.

Σφραγισμένο μέλι στην πάνω πλευρά της κερήθρας και ασφράγιστο απο κάτω....


Βασιλικά κελιά

Καποιες φορές μπορεί να δούμε σε μια κυψέλη Βασιλικά κελιά, που φτιάχνει το μελίσσι για να βγάλει νέα βασίλισσα. Αυτο το κάνει σε περιπτώσεις όπως όταν θέλει να πολλαπλασιαστεί (σμηνουργήσει) ή όταν θελει να αλλαξει βασίλισσα ή όταν πεθάνει για καποιο λόγο η βασιλισσα που έχει και μείνει ορφανό. Σφραγισμένα βασιλικά κελιά (σαν βελανίδια) στην άκρη της κερήθρας.


Ταϊζοντας βασιλικά κελιά

Ασφράγιστα βασιλικκά κελιά τα οποία οι εργάτριες τα ταϊζουν μόνο με βασιλικό πολτό.


Φουσκωμένος Γόνος

Ασφράγιστα βασιλικκά κελιά τα οποία οι εργάτριες τα ταϊζουν μόνο με βασιλικό πολτό.

Διαβάστε περισσότερα »